Vertrouw jij in jezelf en in je lichaam?

“Mijn lichaam weer vertrouwen vind ik soms lastig”.

Dit hoor ik vaak tijdens gesprekken terugkomen.

Ook mijn lichaam liet mij in de steek toen ik net hoorde dat ik een chronische aandoening had. Onzeker voelde ik me, niet lekker in mijn vel, soms een beetje angstig of paniekerig. Hierdoor in de avond totaal uitgeput en nergens meer zin in.

Ook nu kan deze onzekerheid ineens weer de kop opsteken. Doe ik het wel goed genoeg? Dit staat stiekem voor mij voor ben ik wel goed genoeg? Oude gedachtes van vroeger nemen het dan over lijkt het wel.

Het gevoel van twijfel over mijzelf lijkt wel een ondoordringbaar gebied waar ik niet altijd bij kan komen. De symptomen zijn allemaal te verklaren. Als ik het medische lijstje afga, staan ze er allemaal bij.  Een droge opsomming waar ik niets mee kan, dacht ik toen nog.
Hoe ga ik nu verder?
De “empathische” opmerking dat ik hier 100 mee kan worden hoor ik nog van binnen doordringen. 100 jaar worden en altijd doodmoe zijn, is dat mijn toekomst? De weerstand kwam van binnen gelijk op. Dat ga ik anders doen! Ik zal laten zien dat ze allemaal ongelijk hebben. Deze vechthouding kende ik ook al van vroeger.

Ik wil voelen! Ik wil me prima voelen, energiek zijn, want dat past bij mijn karakter. Op avontuur gaan, nieuwe dingen ontdekken, anderen helpen. Gewoonweg omdat ik ervaren heb dat ik anderen raak en geraakt heb.

Nou die weerstand en vechthouding van binnen heeft me niet vooruitgebracht:

  • Zonder het in de gaten te hebben blokkeerde ik de acceptatie dat ik een aandoening had. Ik liep gewoon door omdat het “moest” van mij zelf. Hierdoor liep ik vaak over mijn eigen fysieke grenzen heen
  • Mijn omgeving reageerde vaak, dat ze ook wel eens moe waren. Ik zou wel overspannen zijn en ik vertelde niet wat dat met mij deed
  • Om erbij te horen bleef ik in hetzelfde tempo doorwerken, met nog meer vermoeidheid ten gevolge

 De echte “klap” dat ik niet meer hetzelfde kon doen dan voor mijn aandoening, kwam voor mij pas jaren later. Na zo’n beetje alles zelf uitgeprobeerd te hebben vanuit mijn oude patronen, drong diep tot mij door dat ik levenslang medicijnen moest gaan slikken en ook dat ik afhankelijk was van de uitlevering hiervan. Ik, de persoon met een geest die altijd onafhankelijk wil zijn, zelfstandig al als kind wilde zijn. En nu ben ik ineens afhankelijk van een pilletje die mijn leven aardig op zijn kop zet. Wat als ik die pil niet meer voorhanden heb. Deze “dip” zoals ik die zelf maar zo noem, was de eerste stap naar meer balans. Eindelijk kon ik huilen, kon ik boos zijn en liet ik mijn emoties zien aan anderen. Met vallen en opstaan wel te verstaan. Want mijn oude patroon dat ik het zelf wel uitzoek, blijft soms nog hardnekkig naar boven komen.

Wat heb ik gedaan om weer vertrouwen in mijn lichaam te krijgen:

  • Diep van binnen ben ik blijven nadenken over wat ik belangrijk vond om te blijven doen. Mijn focus kwam meer op mijzelf te liggen en niet meer alleen bij de “ander”. Zo ging ik stap voor stap meer voor mijzelf zorgen
  • Achteraf terugkijkend heb ik mijn “schuldgevoel” losgelaten. Ik heb er zelf niet om gevraagd deze aandoening te krijgen. Ik moet er wel mee leren omgaan.
  • Op moeilijke momenten ga ik mediteren, of ga ik zingen. Voor mij is dit een moment dat ik me helemaal ik voel! Een krachtige energiebron die alle moeilijke momenten overstijgt

Wat helpt jou?

Mijn energiebron hoeft zeker niet voor jou te gelden. Ik help je dan ook graag jouw “oer” energiebron te ontdekken. Deze energiebron helpt jou:

  • Naar avonden waarop je weer zin krijgt om leuke activiteiten te doen, te sporten of naar vrienden te gaan
  • Op een “duurzame” manier in balans te blijven
  • Je zelfvertrouwen weer te voelen en op te bouwen

In de zomer organiseer ik 2 energieworkshops waarbij jij je eigen “oer” energiebron gaat ontdekken. Kun je niet komen omdat je dan vakantie hebt, dan kun je altijd “vrijblijvend” een afspraak maken voor een individueel gesprek of kun je aanmelden voor het stress-ontstress-spreekuur op maandagmiddag in Harderwijk.

Praat mee

Geef hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een Zeg maar Alex website.