Nee hoor begeleiding zoeken, terwijl er “niks” aan de hand is, kom nou, dat heb ik niet nodig

Ja inderdaad, ik betrap mijzelf er ook op! Mijn drempel was hoog

De kapper daar ga ik maandelijks even naar toe om mijn haren te laten knippen. 2 keer per jaar ga ik naar de tandarts om mijn gebit te laten nakijken en laat ik ook de mondhygiëniste mijn gebit schoonmaken, anders raak ik op termijn mijn gebit kwijt.

Maar hulp vragen omdat ik niet goed meer slaap, of iedere dag met een vermoeid gevoel de dag begin…. Tja daar had ik ook moeite mee. Laat staan dat ik daar geld aan uit zou geven.

Zoek jij het ook liever eerst zelf uit

Als kind riep ik altijd al, ik doe het zelf wel. Zo leergierig als ik was, heeft mij dit ver gebracht. Ik ontdekte veel en stootte in het proces altijd wel een keer mijn neus. Dit patroon heeft later in mijn leven ook wel eens tegen me gewerkt. Tegen mijn eigen gezondheid. 20 jaar geleden voelde ik me heel moe. Omdat ik vond dat ik het zelf wel kon uitzoeken, heb ik dit een tijdje aangekeken. Het zal wel vanzelf overgaan, het werk gaat door, en ook de gedachte, ik kan mijn baan niet kwijtraken, kwam regelmatig naar boven.

Opgevoed ben ik met het idee dat hard werken goed is, want daar is niemand ooit aan dood gegaan en zeuren over kleine dingen, die problemen kun je gemakkelijk zelf oplossen. Jij toch ook?

Dus ja, ik weet hoe lastig het toen was om:

 • Mijzelf kwetsbaar op te stellen en te vragen aan iemand. Wil je mij helpen, want ik weet het even niet meer. Tja dat vond ik 20 jaar geleden zo spannend, daar liep ik liever van weg
 • De signalen die mijn lichaam gaf, serieus te nemen en aandacht te geven. Het zal wel weer overgaan, was toen mijn gedachte
 • Even voor mijzelf te kiezen. Een klein cadeautje of gewoonweg een leuke avond, of een andere leuke activiteit. Kortom, een moment aan mijzelf te geven. Nee hoor, ik voelde me zo egoïstisch

Wat heb ik hiervan geleerd?

 • Ik heb hulp gezocht en gekregen! Achteraf gezien, had ik veel eerder aan de bel kunnen trekken
 • Er was genoeg professionele hulp aanwezig en zeker niet onbelangrijk, toonde mijn vrienden veel begrip. Ik ben pas in actie gekomen vanaf het moment dat mijn lichaam niet meer goed functioneerde (schildklier werkte niet meer goed). Mijn lichaam gaf al veel eerder aan dat er iets mis was
 • Vanaf het moment dat ik me kwetsbaar opgesteld heb, heb ik ervaren dat ik anderen geïnspireerd heb over hun eigen situatie na te denken
 • Mijn schildklieraandoening is inmiddels bevordert tot mijn persoonlijke waakhond. Het heeft lang geduurd, maar inmiddels is mijn boosheid omgeslagen naar het omarmen van mijn aandoening. Mijn persoonlijke waakhond. Mijn aandoening geeft direct aan dat ik “onbewust” over mijn eigen grenzen ben gegaan
 • Ik nu meer bewust ben van welke activiteiten mij gelukkig maken. Ik ben weer zanglessen gaan volgen en meer muziek gaan maken. Muziek maken, maakt mij vrolijk en zet de dagelijkse beslommeringen voor mij in een gezond perspectief. Ik richt mij iedere dag erop om een stuk te wandelen. Dit helpt mij enorm om mij fysiek en mentaal sterker te worden en te voelen. Mijn conditie verhoogt met de dag. Zo ervaar ik concreet meer weerstand tegen een verkoudheid en voel ik me beter. Egoïstisch, zo voelt dit niet meer voor mij. Ik heb meer energie om aandacht te geven aan mijn vrienden en familie

Kun je mij helpen? Want ik heb inmiddels geleerd dat ik het ook niet alleen kan.

Eigenlijk weet jij ook diep van binnen dat hulp vragen meer oplevert dan het zelf maar uitzoeken. Maak jij de drempel voor jouzelf lager?

Welke gedachtes houden jou tegen om over die drempel te stappen en begeleiding te zoeken?

Ik ontvang graag jouw reactie via mijn emailadres: info@minderisgelijkaanmeer.nl

(Jouw privacy is natuurlijk ook gewaarborgd, lees hier meer over)

Voorbeelden van belemmerende gedachtes:

 • Ja maar de kosten van begeleiding kan ik niet betalen
 • Ik zoek het zelf wel uit
 • Iedereen heeft wel eens wat, dus dit gaat ook wel weer over
 • Ik heb geen stress
 • Ik heb het toch goed zo?
 • Morgen is het weer over
 • Op mijn werk kan ik mij niet kwetsbaar opstellen, want dan raak ik mijn baan kwijt

Wil jij jouw belemmerende gedachtes delen?

Natuurlijk bedank ik je hiervoor.

 • Een gratis stress-spreekuur gesprek op maandagmiddag van 30 minuten, of
 • Als je te ver weg woont, een gratis coaching gesprek via skype van 30 minuten

Praat mee

Geef hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een Zeg maar Alex website.