Muziek en werken een krachtige combinatie!

Een pianist van 93 jaar die energiek leeft en het volgehouden heeft omdat hij muziek maakt en liefde kent.

Wat heeft dit nu met mij te maken, denk je misschien. Ik word toch geen 93 want ik heb al te maken met een aandoening. En ik ga toch eerder met pensioen, want ik houd het toch niet vol.
Ken je die gedachte, die overtuiging? Niemand weet hoe oud hij wordt en hoe het verloop van de eigen carrière zal gaan.
Persoonlijk vind ik dit wel prettig. Omgaan hiermee, soms wel lastig. Want ook bij mij heeft mijn aandoening invloed gehad op mijn energie en mijn levensverwachting. Ik voelde mij een periode 93 terwijl ik net 40 jaar was. Pas na een lage periode van rust en medicatie begon ik me energiek en fit te voelen. Mijn werk raakte ik op dat moment kwijt en terugkijkend naar deze periode heeft mij doen inzien dat ik alle moeilijke situaties kan verwerken door te luisteren naar muziek. Nu ben ik van plan om 100 jaar te worden. En deze gedachte en overtuiging geeft mij al energie. De energie om mijn dromen waar te maken, anderen te helpen door het aanbieden van muziekinterventies tijdens individuele gesprekken en vooral ook door zelf meer muziek te maken.

Muziek geeft energie.

Wat blijkt:

 • Muziek maakt hormonen aan en die directe invloed hebben op je hersenen en je geluksgevoel.
  Tijdens mijn eerste ziekteperiode heb ik veel naar muziek geluisterd en ben ik weer gaan zingen. Zodra er maar een beetje energie terugkomt, dan wordt zingen weer leuk. Hoor ik tonen naar buiten komen, voel ik me blij en gelukkig. De muziek stroomt figuurlijk en letterlijk door mijn lijf en de tonen komen vanzelf.
Muziek:
 • Kalmeert
 • Is goed voor de zenuwen, je geheugen en laat je ruimtelijk inzicht groeien.

Uit onderzoek is gebleken dat instrumentale muziek helpt om meer te focussen op een doel.
Bij muziek waar gezongen wordt, Kun je meer worden afgeleid door de zang. Dat kan soms precies de bedoeling zijn, maar tijdens je werk kan deze afleiding je te veel van je werk afhouden.
Tegenovergesteld kun je ook trainen dat je luistert naar muziek en tegelijkertijd super geconcentreerd je werk uitvoert. Er worden namelijk 2 verschillende delen van je hersenen geactiveerd.
Ja, dat zal wel denk je misschien, “tijdens mijn werk heb ik echt geen tijd om naar muziek te luisteren” of; mijn collega’s accepteren dit echt niet”. Het radioprogramma arbeidsvitaminen bestaat nog steeds en geeft energie aan iedereen die hiernaar luistert.

Lukt dit niet omdat dit niet toegestaan is, dan kun je altijd tijdens de pauze even naar muziek luisteren via je telefoon. Heb je een teamoverleg? Begin het overleg eens met elkaar met zingen met een eigen geschreven teamtekst en ondervindt het verschil met een ander overleg waar geen muziek samen is gemaakt.

Voorbeelden van muziek waar ik gelukkig van word zijn:

 • Sting
 • Ennia
 • Sarah Brightman
Vraag: Naar welke muziek ga jij luisteren tijdens de pauze?
Muziek verbetert je humeur en maakt gelukkig.

Muziek is een mooie bron om je beter te voelen, te focussen en gelukkiger te voelen op je werk
Muziek is er voor iedereen en in elke vorm te beluisteren. Niet alleen bestaande muziek is muziek. De natuur biedt zomaar gratis muziek aan. De vogels maken mooie tonen, insecten maken geluid, de bomen ruisen. Een wandeling tijdens de pauze rondom kantoor kan je al voeden met muziek.
Na de pauze ga jij je:

 • Energieker voelen:
  Hierdoor blijf je meer in balans werken gedurende de gehele dag
 • Je kwaliteiten beter inzetten:
  Werken met een moe gevoel is voor jezelf niet prettig en zo zal je je werk ook minder kwalitatief uitvoeren. Meer energie betekent ook dat je je meer bewust blijft van je kwaliteiten en deze dan ook beter kunt inzetten
 • Positiever denken:
  Positief denken helpt om dagelijks in je eigen persoonlijke kracht te blijven. Het betekent zeker niet dat je de situaties bagatelliseert, maar dat je voor jezelf onderzoekt wat de aanleiding is dat de betreffende situatie je zo diept raakt.
  Het is je eigen keuze om situaties op je werk waar je dagelijks mee om moet gaan negatief te vertalen, of te vertalen naar iets positiefs. Een overleg met collega’s zal zeker anders verlopen waardoor er meer gewenst resultaat behaald wordt.Kortom:
 • Muziek is een ondersteunend middel om resultaten te bewerkstelligen
 • Muziek genereert door de fysieke stoffen, een geluksgevoel waardoor je positiever gaat denken!
  Je eigen belemmeringen vallen weg zodat je sneller voelt wat jouzelf goed doet.
  Muziek en werken is een krachtige combinatie!

 

 

Praat mee

Geef hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een Zeg maar Alex website.