Jouw gesprek van de dag

“Ze begrijpen niet hoe ik me voel!”

Heb jij dit wel eens geroepen? Het leven met chronische stress, vermoeidheid of aandoening betekent dat iedere dag met een verrassing begint. Je weet nooit hoe je opstaat, terwijl de dagelijkse gang naar je werk gewoon doorgaat. Uit een persoonlijke enquête en wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, is gebleken dat veel mensen met een chronische aandoening ervaren geen begrip te krijgen binnen hun eigen sociale- en werkomgeving. Het verlangen daarnaar is groot. Hoe zit dit bij jou?

Vaak speelt ook mee dat je zelf al niet begrijpt wat er met je eigen lichaam gebeurt. Begrip hebben voor en het begrijpen van, speelt voor iedereen een rol.

Vertel jij je omgeving dat je een onzichtbare aandoening hebt?
Heb jij tijdens je werk het gevoel dat het beter is om niet te vertellen dat je iets hebt?
Vind je dat je het risico loopt gekwetst te worden door het effect bij anderen?

Diep van binnen verlang je ook naar begrip. Je weet ergens diep van binnen heel goed dat je door niets te zeggen geen begrip kunt creëren. Dat anderen jou dan niet kunnen begrijpen, helpen en ondersteunen. Je kunt het wel uitschreeuwen en toch… doe je niets.
Werk je de dag door alsof er niets aan de hand is. Het is ook gewoonweg doodeng om meer te laten zien van jezelf in een omgeving die eigenlijk niets er mee te maken heeft. Of is dat het kleine stemmetje in jezelf die je iedere keer in je oude gedragspatroon terugstuurt?
Net zoals iedereen vallen we allemaal in ons eigen bekende gedragspatroon.

“Bewust worden van je eigen patronen kan je helpen vertrouwen te krijgen in jezelf”

Hieronder wil ik graag wat handvatten delen:

 • Bepaal voor jezelf bij wie je tijdens je werk veilig voelt om te vertellen wat werken met een onzichtbare aandoening voor jou betekent.
  Om te voorkomen dat een ander jou gaat zien als iemand die extra aandacht vraagt, kun je van tevoren bepalen met welk doel je communiceert over je aandoening. Dit kunnen collega’s uit het werkveld zijn of familie of vrienden. Door te vertellen leg je een verbinding met de ander. Door verbinding kun je groeien. Helpen anderen jou om je te ontwikkelen.
  Heb je angst dat hier niet goed mee omgegaan wordt, of dat je de ander, je werk of een klant kwijtraakt?
  Check dan of de ander voldoende op de hoogte is van de effecten van jouw aandoening en dat bekend is hoe je hier zelf mee omgaat.
 • Communiceren doe je verbaal en non-verbaal (fysieke uitingen). Als je niet in orde bent, dan is dat te zien en te voelen door een ander. Communicatie bestaat voor 7% uit woorden, 55% uit non-verbale communicatie en 38% uit stemgebruik. Je zendt altijd een signaal uit. Communiceren doe je dus ook wanneer je niets doet. Wanneer je niet reageert op een vraag van een ander. Je geeft hiermee een signaal aan de ander af. De ander vertaalt dit signaal naar een gevoel of emotie. Hij of zij is kan ook herinnerd worden door een gebeurtenis uit het verleden die een emotie oproept.
  De consequentie is “ruis” op de lijn of onbegrip. Miscommunicatie is één van de grootste stressbronnen. Stress die jouw energiebron om laag haalt.
  Luister- en kijk naar de ander, voel de ander en let op de non-verbale uitdrukking. Vraag door als je de reactie van de ander even niet begrijpt. Pas dan kan open communicatie, begrip en verbinding ontstaan.
 • Niet iedereen hoeft overigens over alles op de hoogte te zijn. Welke normen en waarden vind jij belangrijk? Luister naar je eigen onderbuikgevoel aan wie je wel of niet iets kunt vertellen en wie je kunt vertrouwen.
 • Een derde van je collega’s heeft ook een (onzichtbare) aandoening. Een aandoening, stress of pijn die jij als buitenstaander niet ziet. Herken je dit? Als de ander jou niets vertelt weet jij het ook niet en ga je ervan uit dat de ander supergezond is. Heb je te maken met een vaste opdrachtgever omdat je als ZZP’er werkzaam bent, dan is het aan te raden hier open over te zijn om te voorkomen dat er juist onbegrip ontstaat. Dat kan leiden tot het beëindigen van een opdracht of het verstoren van je relatie met deze klant.

Tips voor meer begrip

 • Zodra je zelf begrijpt wat de aandoening met jou doet, ben je ook in staat dit te delen met je omgeving.
  Begrip begint dus bij jouzelf.
 • Vertel welke effecten de aandoening op jou heeft. Breng je collega’s of opdrachtgever op de hoogte zodat je samen kunt bespreken wat de oplossingen zijn als het even minder gaat. Kortom start je eigen gesprek van de dag.
 • Onderzoek of flexibel werken haalbaar is.
  Wellicht kun je een paar uren minder werken op een dag dat het minder gaat en kun je op een moment dat het goed gaat deze uren weer inhalen.
  Zodra je dit samen hebt bepaald, is het eenvoudiger om dit ook te delen met opdrachtgevers waardoor er meer begrip ontstaat.
 • Je bent niet je aandoening. Je hebt een aandoening. Hoe staat het nu met je zelfrespect? Respecteer wat er is en maak het niet erger dan dat het is. Door jezelf te respecteren en de situatie te respecteren verloopt je werkdag minder stressvol.

Makkelijker gedaan dan gezegd denk je misschien wel. Dat is zeker zo. Iedereen heeft zo zijn eigen wijze om te praten, te voelen en heeft eigen gewoontes. Wat voor iedereen geldt! is dat we allemaal moeten ademhalen. Dit doen we allemaal, de hele dag en nacht.

Door iedere dag te starten met ademhalingsoefeningen voel je zelf diep van binnen wat voor jou goed is, hoe jij je dag verder wilt en kunt invullen. Hoe jij jouw gesprek van de dag wilt voeren.
Gedurende de dag kun je op moeilijke momenten even in gedachte terug gaan naar die gevoelens en gedachtes die tijdens de ademhalingsoefeningen naar boven kwamen. Zo blijf je in ieder geval bij jezelf.

Ik wens jou een mooi gesprek van de dag!

Mijn ervaring van een gesprek van de dag

Een paar jaar geleden heb ik voor een groep verteld dat ik zelf een schildklieraandoening heb. Ik vond het doodeng. Aangenaam verrast was ik door de hartverwarmende reacties na afloop.Een van de reacties was: “ik wou dat mijn vrouw hier had gezeten. dan had ze meer moed ervaren om haar eigen situatie te accepteren” Ik heb ervaren dat ik meer begrip bij anderen heb gekregen door te vertellen wat er bij mij aan de hand is als die “schildklier” begint te klieren. Ik ging met energie naar huis!
Het gevoel van er weer bij horen raakte mij diep.

Praat mee

Geef hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een Zeg maar Alex website.