Empathie en veiligheid

Veel wordt geschreven over veilig werken. Ik lees vaak artikelen die gaan over veilig werken op Arbo-technisch gebied, de fysieke en materiële kant. Zeker heel belangrijk, want een fysiek veilige omgeving helpt om je ook veilig te voelen en je werk vanuit jouw kwaliteiten uit te voeren. Veilig werken kan pas als materiaal, techniek en de mens factor in balans zijn met elkaar. Graag heb ik het over het mensdeel “veilig voelen”. Veilig voelen in jezelf en in de omgeving waar je op dat moment bent.

Nooit had ik verwacht dat ik mijn leven weggepest zou worden binnen een werksituatie. Waar vind ik niet meer belangrijk omdat ik niet de werkgever een trap wil nageven. Het effect daarvan op mij en mijn gezondheid, dat wil ik wel graag delen. Fysieke klachten die ik zelf toekende aan mijn schildklieraandoening. Ik was moe en ik zakte letterlijk door mijn benen. Kon ineens niet meer steunen op mijn linkerbeen. Mijn patroon om daar alles naar toe te schuiven stak de “kop” weer op. De vermoeidheid kende ik al goed door mijn aandoening.

Zeker omdat ik ook dichtbij een burn-out heb gezeten.

Achteraf kan ik nu zeggen dat het een zeker niet met het ander te maken heeft gehad.

Het pesten, wat ik heb meegemaakt, had onder andere met angst te maken. Een organisatie die snel veranderde, het oude was toch goed genoeg en ik had geen verstand van zaken. Een vechthouding van collega’s die voor mij in opbouwende mate ontwikkelde naar een onmogelijke samenwerking.

Met een gevoel van onmacht, naïviteit, een blijvend vertrouwen in het goede van mijn werkgever en verdriet vanbinnen, ontwikkelde ik in kleine stappen fysieke klachten. Ziekmelden was op het laatst de enige optie. En ziekmelden wilde ik sinds mijn schildklieraandoening zo min mogelijk doen, om maar naar buiten te laten zien dat het wel goed ging met mij. Diep van binnen wist ik dat ik tegen mijzelf aan het vechten was. Dat ik mijzelf maar wat wijs maakte. Wat een energielek. Een energielek die nog meer klachten en vermoeidheid veroorzaakt hebben.

Mijn baan ben ik kwijtgeraakt, maar zeker heb ik veel geleerd over mijzelf en hoe ik met meer compassie en begrip durf te kijken naar mijn eigen handelen.

Wat heb ik geleerd:

1.   Dat mijn aandoening een dagelijkse werkelijkheid is maar niet altijd de oorzaak hoeft te zijn van fysieke klachten

2.   Dat ik toentertijd niet durfde te voelen en daarmee mijzelf niet serieus heb genomen

3.   Dat het veilig voelen in mijzelf en vertrouwen op mijn eigen kracht en fysieke mogelijkheden, de basis is om mij gelukkig te voelen.

4.   Dat gelukkig voelen de basis is om vanuit mijn kernkwaliteiten te werken

5.   Dat ik mij niet veilig heb gevoeld en dat gevoel niet serieus heb genomen

6.   Dat mijn gevoel van vertrouwen in mijn eigen lichaam al verder terug door mijn schildklieraandoening een deuk heeft opgelopen en ik zelf de enige ben die deze deuk kan “repareren”

7.   Dat ik van mijzelf mag houden (empathisch) zijn zoals ik ben met kwaliteiten en mijn valkuilen

Kortom mijn patronen uit het verleden helpen mij niet meer om te gaan met moeilijke omstandigheden. Empathisch zijn naar mijzelf is de bron om empathisch en begripvol te zijn naar anderen.

Deze leerpunten zijn mijn leerpunten. Jouw leerpunten en de route naar empathie naar jezelf te ontwikkelen, is de jouwe. Bij mij gaat het met vallen en opstaan. Merk ik dat ik steeds meer op respectvolle wijze mijn grenzen kan aangeven en dat ik minder onzeker ben geworden.

Ik zeg altijd dat ik pas stop met leren als ik dood ben.

Wat kan jij doen?

Empathisch zijn naar jezelf en je inleven is de weg naar minder stress. Door aandacht te geven, blijf je in verbinding met jezelf en de ander.

Het zichzelf kunnen verplaatsen in anderen draagt bij tot het kunnen begrijpen van emoties van anderen en tot de communicatie met je medemens.

Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed ‘lezen’ of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen

Door meer empathie ontstaat meer verbinding en veiligheid

Jouw eigen veilige gevoel en vertrouwen in jou zelf groeit, waardoor je vanzelf een andere interactie krijgt met je omgeving

Stop met vechten tegen jezelf. Leef en voel

Wil jij begeleiding om je eigen veilige gevoel sterker te maken?

Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via skype.

Bij trajecten die starten in de lente ontvang je voor de eerste 3 gesprekken 10% korting

Aanvraag vrijblijvend kennismakingsgesprek

Praat mee

Geef hier een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een Zeg maar Alex website.